Op donderdagmiddag12 april was het literatuurminnend KC-publiek in de collegezaal getuige van inspirerende voordrachten en verrassende filmbeelden: vier vwo-examenkandidaten en vier groepjes havokandidaten presenteerden de resultaten van de vrije opdracht, waarmee ze in de afgelopen maanden hun leesdossier hadden afgesloten.

Door het geven van een individuele presentatie of het maken van een film lieten de leerlingen in de lessen Nederlands hun literaire ontwikkeling zien. De resultaten waren zeer verrassend en ook heel uiteenlopend van aanpak en stijl. Uiteindelijk leverde de voorronde in de lessen voor 6-vwo en 5-havo elk vier nominaties die mochten meedingen naar een van de twee hoofdprijzen: een bol.com-bon van 100 euro.

De jury, bestaande uit mevrouw Isis Vos en de heer Jaap Breedveld, was het er uiteindelijk over eens: Kirsten Chen (vwo) en  Nina van Deurzen, Esmee van Dam, Anouk van Gelder en Merel Slager (havo) sprongen eruit met hun creatieve en overtuigende visie op hun literaire ontwikkeling en hun kijk op hun favoriete boeken.

De middag werd omlijst met eigentijdse muziek, gedraaid door de dj’s van de school: Mike Bos, Cas Nelissen en Anthony Chen.

Deze ‘wedstrijd’ is in plaats gekomen van de mondelinge literatuurexamens en is zeker voor herhaling vatbaar.