Al 25 jaar hebben de gemeentes Krimpen aan den IJssel en Kiskörös te Hongarije een vriendschapsverband. Om die reden nemen ieder schooljaar enkele leerlingen van het Krimpenerwaard College deel aan een uitwisselingsproject met Kiskörös om hen zo de kans te geven kennis te maken met de Hongaarse cultuur.

Zo werden er op maandag 3 september j.l. 12 leerlingen uit het vierde leerjaar verwacht op Eindhoven airport voor hun deelname aan dit uitwisselingsproject. Na enige vertraging en een vlucht van twee uur werd de groep rond 12 uur in de middag ontvangen door Hongaarse leeftijdsgenoten op het vliegveld in Budapest. De week ging goed van start met een rondvaart over de Donau en later een bezoek aan de McDonalds. Na een busrit van 2,5 uur kwamen zij vervolgens aan in Kiskörös, waar zij direct werden ontvangen door hun gastgezin en afscheid moesten nemen van hun Nederlandse klasgenoten.

Op dag twee werden de leerlingen al vroeg in de ochtend verwacht op het Petöfi Sandor Evangelikus Gimaxium, ofwel de middelbare school in Kiskörös. Om 8.30 uur mochten zij deelnemen aan de Engels les, gevolgd door een bezoek aan het Petöfi Memorial House, een lunch in het Szarvas restaurant en later een bezoekje aan het zwembad. Daar kwamen zowel de Nederlandse als Hongaarse leerlingen wat meer op hun gemak tijdens het spelen van een balspelletje, maar de paardenshow die de derde dag op de planning stond, was een ware ijsbreker. De dag erna bracht de groep een bezoek aan het Leskowsky Musical Instrument museum in Kecskemét waar zij kennis mochten maken met een aantal ongebruikelijke instrumenten, gevolgd door een bezoek aan het winkelcentrum waar zij de tijd kregen om even te winkelen of souvenirs te kopen. De dag werd afgesloten met een groots diner voor de gehele groep, inclusief docenten en begeleiding.

De volgende ochtend werd iedereen om 7.00 uur verwacht voor de terugreis naar Budapest. Voordat zij terug naar Eindhoven vlogen, werd eerst nog een bezoek gebracht aan de burcht in Buda waar de groep kon genieten van een prachtig uitzicht over Donau en Pest. Een betere afsluiting van de fantastische week in Hongarije had niemand voor ogen kunnen hebben.

Volgend jaar september zullen de Hongaarse leerlingen een tegenbezoekje brengen aan o.a. het Krimpenerwaard College om de Nederlandse cultuur te leren kennen. Wij kijken er naar uit om hen over een jaar te mogen ontvangen.