Met een druk op de knop zette wethouder Arjan Neeleman op 8 november een lasersnijder in werking, als openingshandeling van het nieuwste initiatief van het Krimpenerwaard College: de Maakplaats.

De Maakplaats wordt gevormd door het technieklokaal en de aangrenzende ruimte, waar metershoge foto’s van industriële bedrijvigheid in het Krimpen van de jaren ’50 de wanden sieren. Het is dé plek voor leerlingen om hun ideeën vorm geven, tijdens de reguliere lessen, zoals techniek en beeldende vorming, maar bijvoorbeeld ook voor een profielwerkstuk. Mede dankzij de oudervereniging werden in het verleden al 3D-printers aangeschaft en onlangs de hypermoderne lasersnijder. Met deze en andere hightech apparatuur kunnen leerlingen knutselen aan een prototype, maquette of kunstvoorwerp.

De Maakplaats is er voor onze leerlingen maar ook voor de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Na de opening gingen leerlingen van groep 8 van Het Kompas dan ook enthousiast aan de slag met de lasersnijder, om bouwpakketjes te fabriceren die vanaf volgende week tijdens de gastlessen van het Krimpenerwaard College door 8e-groepers verwerkt gaan worden tot vogelhuisjes, een verwijzing naar het warme nest dat de school voor haar leerlingen wil zijn.

En of het zo moest zijn: juist op de dag van de opening van de Maakplaats stuurde de minister van onderwijs een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aangeeft dat creatieve oplossingen gezocht mogen worden bij tekorten aan docenten en faciliteiten in het primair onderwijs. Voor de Krimpense basisscholen zou de Maakplaats dus uitstekend in een behoefte kunnen voorzien.