Verslag van een leerling.

Op woensdag 8 mei hebben wij, klas 2 gymnasium, een excursie gehad naar Xanten en Nijmegen. Xanten ligt in Duitsland, dat betekende dat we een flink stuk moesten rijden. ‘s Morgens om 7:45 gingen we verzamelen en om 8:00 vertrok de bus. Het viel ons op dat de bus heel luxe was, we hadden zelfs een wc en mini keuken! De heenreis ging gelukkig vrij snel, het was heel gezellig en we hadden nauwelijks file!

Eenmaal aangekomen in Xanten, liepen we naar de ingang van het museum. Wij hadden namelijk een rondleiding van onze eigen Grieks en Latijn docent. Niet in het museum maar buiten bij de opgravingen! Deze opgravingen zijn daar gevonden en er zijn ook                         

delen bij gebouwd, zodat je echt kon zien hoe het vroeger was! Als eerste kwamen we een hele oude Romeinse tempel tegen. Er waren nog echte delen van de zuilen. Na wat foto’s gemaakt te hebben, zijn we naar de opgegraven herbergen gegaan. Het waren er drie, drie waar je naar binnen kon in ieder geval. Binnen en buiten werd uitgelegd wat daar gebeurde, zelfs met een reconstructie erbij! Vanuit de herbergen kon je ook het amfitheater ook zien. Daarna zijn we naar het amfitheater gegaan, wat wij het leukste ‘gebouw’ vonden. Dat was best indrukwekkend en het was erg groot. In het midden was een veld met zand waar onder andere de gladiatoren vroeger gevochten hebben. Daaromheen waren de ‘tribunes’. Een paar kinderen zagen zelfs muizen onderin de gangen van het amfitheater, jak!

Rond 12:00 zijn we weer in de bus gestapt naar Nijmegen. De bus stopte vlak voor het museum waar we om 14:30 een rondleiding kregen. Daar aangekomen kregen we wel eerst de tijd om te lunchen. Voor de meeste dus de tijd om naar de Mc Donalds te gaan! Na het lunchen kregen we een rondleiding door het museum. We werd in twee groepen opgedeeld en kregen beiden een eigen gids. In het museum werden allemaal opgravingen getoond die waren gevonden in Nijmegen zelf. Er waren zwaarden, soldatenuitrustingen en nog veel meer! Het was heel indrukwekkend om te zien en de verhalen waren erg boeiend. Jammer genoeg hebben we hier geen foto’s van kunnen maken, dat was niet toegestaan. Na de rondleiding liepen we weer naar de bus om terug naar huis te gaan.

Helaas liep de terugweg minder voorspoedig. We kwamen twee uur later aan dan gepland door een ongeluk op de weg, waardoor we een stuk moesten omrijden. Maar al met al was het ook op de terugweg heel gezellig en hebben we een super leuke dag gehad met z’n allen! Topdag!