In de klassen 1B2 en 1B4 zit heel wat verborgen talent: een boel grote dichters in de dop en ook kritische verslaggevers. In de laatste les Nederlands voor de kerstvakantie schreven de brugklassers – alleen of met z’n tweeën – een artikel voor de website van de school waarin ze verslag deden van…

…de uitdaging
Iris & Megan: Wij hebben met onze klas een taart gewonnen! Waarom? Daar kom je zo achter!
Kristel: Uitgeverij Noordhoff, van het boek Nieuw Nederlands, daagde ons uit om het bekende sinterklaaslied ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ moderner te maken.
Youri & Joram: We moesten strijden tegen klassen door heel Nederland en tegen 1B2 van onze school.
Romayna: Iedereen wilde wel die grote slagroomtaart winnen want taart is gewoon lekker!
Karlo & Julian: De opdracht die we op 5 december in de klas deden, werd serieus aangepakt. Maar lol mocht er ook wel zijn. Uiteindelijk moest ieder groepje zijn eigen stukje zingen en zijn de coupletten tot één lied aan elkaar geplakt.
Lucas & Boris: We hebben groepjes gemaakt en hard aan de opdracht gewerkt en er veel tijd in gestopt. Een top idee was het wel. We waren een beetje verbaasd dat het eigenlijk samen een heel leuk, grappig modern lied is geworden.
Julie-Ann: We waren verbaasd dat het zo goed was geworden, maar ook trots dat het gelukt was. De opdracht was niet makkelijk.

…het resultaat
Kiki: Je kon het lied moderner maken door er bijvoorbeeld technieken van deze tijd bij te voegen of straattaal woorden.
Kristel: Zo koos 1B4 ervoor om vooral de inhoud te moderniseren en 1B2 de taal.
Carlijn, Valerie en Merel: Iedereen vond het leuk, het eindresultaat was geweldig. Vooral de straattaal. Bijvoorbeeld ‘Ballie patas (voetbalschoenen in plaats van een pop met vlechtjes) wil ik kopen, maar mijn merk is niet goedkoop.’ En ‘We zullen afoe afoe doen (eerlijk delen), met een tikkie voor de poen.’
Davy: Ik vond die van ons eigenlijk veel beter. ‘Ja die fissa is zo lit, en dit liedje wordt een hit.’
Sam: Het eindresultaat is heel leuk geworden omdat bijna alles is veranderd, bijvoorbeeld zwarte piet die is ontslagen en nu is er een Roetveegpiet, en sinterklaas komt niet meer met de stoomboot maar met een jet.
Fleur: We maakten bijvoorbeeld van ‘Makkers staakt uw wild geraas’, ‘Sint zit nu op zijn Ipad’ en van ‘Avondje van Sinterklaas’, ‘Vieren feest nu op de chat.’ Ik hoop dat we dit volgend jaar weer doen. Maar dan natuurlijk met alle klassen.

…de uitslag
Sven: De aardrijkskundeles was voorbij en we waren eigenlijk na het 7e uur uit, toen onze mentor zei: ‘Ik heb goed nieuws.’ De hele klas was verbaasd. Goed nieuws, over ons? ‘Ja, jullie hebben gewonnen met de wedstrijd van Noordhoff. Als jullie nu naar de aula gaan, krijgen jullie taart en komen jullie in de krant!’
Luuk & Melvin: We dachten dat we woensdag het 8e uur gewoon Nederlands hadden, maar toen moesten we ineens naar de aula.
Iris: Een mevrouw van Noordhoff kwam speciaal uit Brabant om ons een taart te geven.
Tara: Noordhoff vond het knap van de leerlingen dat ze het lied zo grappig en modern hadden gemaakt.
Amy: Ze mochten er eigenlijk maar één kiezen maar omdat beide liedjes zo leuk en modern waren, kozen ze voor allebei. Het juryoordeel: modern en grappig en op de maat van het originele liedje. Kortom: de school is reuze trots op deze twee brugklassen!
Feline: Uiteindelijk hebben wij (1B2) en 1B4 allebei gewonnen maar onze klas vond ons lied natuurlijk wel een beetje beter.
Kristel: Kijk nog maar eens hier voor de liedteksten. Welke vind jij het leukst?