De komende maanden toert Jongerentheater Quint door de regio met de familievoorstelling ‘De Piratenkoningin’. In deze musical wordt het verhaal verteld van de vrouwelijke Ierse zeerover Grace O’Malley, die in de 16e eeuw strijd voor de vrijheid tegen de Engelse onderdrukkers. Veertig jongeren spelen mee in de voorstelling, onder wie een aantal leerlingen van het Krimpenerwaard College. Met Iva van Dam uit 3-vwo en Dirk Groothuis uit 3-mavo hadden we een gesprek.

Sinds wanneer spelen jullie toneel?
Dirk: Ik speel nu twee jaar toneel, eerst in de film over Krimpen en dat vond ik zo leuk dat ik  ook ben  gaan doen aan de voorstelling ‘De Bokkenrijders’ (de Quint-voorstelling van vorig jaar).
Iva: Ik werd op de mogelijkheid geattendeerd door de moeder van Dirk, heb toen auditie gedaan en speel nu sinds drie jaar bij Jongerentheater Quint.

Wat is voor jullie de charme van toneelspelen?
Iva: Ik vind de gezelligheid met de groep erg fijn, het maakt niet uit wie je bent en wat je doet. Het is een grote gezellige familie. Ik vind eigenlijk alles erg leuk, het spelen, dansen en zingen.
Dirk: Het leuke is dat je iedereen kunt zijn. Stel je moet een huurmoordenaar spelen, dan ga je je afvragen: “Wat zou hij denken?” en zodra je dat aanvoelt en goed kunt toepassen, geeft dat echt een kick. En natuurlijk is het ook leuk om mensen te vermaken die op hun vrije avond naar jou komen kijken.

Jullie spelen zelf toneel en gaan vast ook naar voorstellingen kijken. Wat zijn jullie favorieten?
Iva: ‘De Piratenkoningin’ is de leukste musical waarin ik gespeeld heb. En mijn favoriete musical om naar te kijken is ‘Mama Mia’.
Dirk: De leukste productie om zelf in te spelen is toch wel ‘De Piratenkoningin’. Ik heb echt zó’n grote toffe rol. Van de musicals waar ik naartoe ben geweest, vond ik ‘Lion King’ goed, maar ‘De bodyguard’ had een leuker verhaal.

Inmiddels doen jullie nu een aantal jaren mee in theaterproducties. Zaten daar grote rollen bij?
Dirk: De rol in ‘De Piratenkoningin’ is de grootste rol die ik kon krijgen, dus daar ben ik heel blij mee.
Iva: In mijn eerste musical ‘Alleen op de wereld’ speelde ik een weesmeisje en in het ensemble, dat vond ik voor de eerste keer best goed. In ‘De Bokkenrijders’ speelde ik voornamelijk in het ensemble, veel zingen, dansen en kleine stukjes tekst, was erg leuk. En nu, in ‘De Piratenkoningin’ heb ik een grote zangrol, super natuurlijk.

Hebben jullie last van plankenkoorts? En wat doe je vlak voor een optreden?
Iva: Plankenkoorts heb ik eigenlijk niet. Wel een beetje zenuwen, maar dat is gezond. En vlak voor een voorstelling zijn we gezellig aan het kletsen en lachten met elkaar.
Dirk: Natuurlijk ben je zenuwachtig voor een optreden, maar zodra ik op het podium sta, heb ik nergens meer last van. Wat ik vlak voor een optreden doe? Laatst kreeg ik van iemand een tip: neem even een momentje voor jezelf en stel je voor wat je personage denkt en voelt. Verder is het goed om één persoon in gedachten te nemen voor wie je de voorstelling speelt. En dat mag gerust ook jijzelf zijn.

Jullie hebben vast een acteur of actrice die jullie grote voorbeeld is.
Iva: Mijn voorbeeld is Vajèn van den Bosch.
Dirk: Ik heb niet echt een voorbeeldacteur, maar alle James Bonds en Tom Cruise vind ik goed. En Leonardo di Caprio mag natuurlijk niet ontbreken.

Wat denk je, gaan we jullie over een aantal jaren in de film of op de televisie zien?
Dirk: Ik denk dat daarvoor ik niet goed genoeg ben, maar het is ook niet echt mijn ambitie, ik vind het nu gewoon vooral heel gezellig met de groep.
Iva: Ik zou het wel heel erg leuk om iets in het theater te gaan doen, maar ik moet eerst mijn diploma halen. Dus voor nu blijf ik het als hobby doen.

Hoe vinden jullie ouders het, dat je toneelspeelt?
Dirk: Volgens mij wel leuk. Dat hoop ik maar.
Iva: Mijn ouders hebben mij gestimuleerd om naar Quint te gaan, vinden het erg leuk dat ik meespeel en komen ook altijd kijken.

In september, oktober en november zijn Iva en Dirk te zien in Krimpen aan den IJssel (De Tuyter), Zevenhuizen (Theater Swanla) en Rotterdam (Hofpleintheater). Klik hier voor de speeldata.