Het leek even spannend te worden in de regio Rotterdam-Rijnmond, maar gelukkig is een sluiting van de scholen voorkomen.

Op onze school gaat het goed. We hebben slechts enkele positief geteste leerlingen (in totaal 17 in dit schooljaar tot nu toe) en nog geen positief geteste collega of een besmettingshaard. De afwezigheid van leerlingen, door ziekte of quarantaine, verschilt niet veel van die in andere herfstperioden. En ook al is het soms lastig om alle lesuren te vervangen van een docent die in quarantaine moet, we hebben nog geen klassen naar huis hoeven sturen.

Dat alles neemt niet weg dat voor elke leerling, collega of gezin het ingrijpend is om thuis te moeten zitten, ziek te zijn en je zorgen te maken om je naasten. En ook de gestreamde lessen zijn niet perfect, maar onder de omstandigheden wel het best haalbare.

We proberen al het mogelijke te doen om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door ons kwalitatief hoogwaardige ventilatiesysteem dag en nacht te laten draaien en door het dragen van mondkapjes, een verplichting op het Krimpenerwaard College vanaf het begin van het schooljaar. Na afstemming met de medezeggenschapsraad zijn de regels over de mondkapjes inmiddels opgenomen in het leerlingenstatuut. Het is nu zaak dat iedereen zich netjes aan de regels blijft houden, dus mondkapjes draagt, afstand houdt en alle hygiënemaatregelen opvolgt.

Onderwijs ten tijde van corona is een bijzondere uitdaging. Het Krimpenerwaard College heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk toch het jaarprogramma te volgen. Dit heeft geresulteerd in onder andere een geweldig brugklaskamp en ook kon de ckv-dag voor 4-vwo nog net doorgaan. Maar dan zijn er natuurlijk ook teleurstellingen, omdat bijvoorbeeld de ckv-dag voor 4-havo geannuleerd moest worden en alle voorbereiding voor niets was geweest. Maar we blijven doorgaan met het organiseren van afwisselende activiteiten. Zo maken leerlingen in onze Maakplaats leren sleutelhangers en volgen groepjes leerlingen de cursus ‘koken op kamers’. Op die manier manoeuvreert de school zich door deze coronatijd heen.