Opnieuw staat een aantal leerlingen van het Krimpenerwaard College op de planken in een productie van Jongerentheater Quint. We interviewden Iva van Dam (4-vwo) en Isabelle de Vries (4-mavo), die schitteren in ‘Kruistocht in spijkerbroek’, een jongerenvoorstelling naar het bekroonde kinderboek van Thea Beckman uit 1973. En voor wie nieuwsgierig geworden is na het lezen van het interview… er staat nog één voorstelling gepland: op zondag 14 november om 15.00 uur in het Rotterdamse Hofpleintheater.

 

Sinds wanneer spelen jullie toneel?
Isabelle: “Ik speel sinds 2018 toneel, ik heb toen toneellessen gevolgd bij het Hofpleintheater en heb meegedaan met de film ‘Krimpen mon Amour’ (ook een productie van jongerentheater Quint), daarna speelde ik in 2020 in de voorstelling ‘Piratenkoningin’ van Quint.”
Iva: “Toen ik 12 jaar was, heb ik auditie gedaan bij jongerentheater Quint en dat was dan ook mijn eerste echte theaterervaring. Toen ik begon met theater had ik een klein rolletje, nu zijn we vier jaar verder en heb ik de hoofdrol!”

Iva, gaat het instuderen van een rol je na vier jaar steeds makkelijker af?
“Eigenlijk is het instuderen niet zo moeilijk. We repeteren per scène, eerst doe je dat met je script erbij en hoe vaker je dat doet, hoe meer je uit je hoofd gaat leren en op een gegeven moment heb je dat script helemaal niet meer nodig. Zo gaat het ook met de zang.”

Isabelle, is er iets wat je moeilijk vindt aan toneelspelen? Heb je bijvoorbeeld last van plankenkoorts? En wat vind je juist heel leuk aan acteren?
“Plankenkoorts heb ik niet, ik ben wel zenuwachtig als ik de zaal hoor vollopen, maar zodra we beginnen is dat allemaal weer weg. Ik vind het soms wel wat moeilijk om met mijn onzekerheden om te gaan. Dit jaar zou ik misschien een solo hebben, maar die heb ik afgeslagen, omdat ik heel erg onzeker ben over mijn stem en zang.
Het leukste aan toneelspelen vind ik het inleven in mijn rol en het meer zoeken achter mijn rol. Ik vraag mij dan af “Waarom doe ik dit?” en “Wat zou ik zelf doen in deze situatie?”. Door die vragen te stellen, snap ik beter waarom mijn rol bepaalde dingen doet. En natuurlijk is op het toneel staan ongelofelijk leuk!”

Hebben jullie een voorbeeldacteur of -actrice?
Isabelle: “Eigenlijk kijk ik vooral op naar spelers die al langer mee doen met Quint (lachend: onder wie Iva). Zo knap hoe zij daar staan zonder schaamte. Ik ben vaak heel trots op hen.”
Iva: “Ik heb niet echt een voorbeeld, maar als ik dan toch moet kiezen is het Madelyn Cline uit ‘Outer Banks’.”

Wat doen jullie vlak voor een optreden?
Iva: “Vooral heel veel lol hebben backstage.”
Isabelle: “Vlak voor een voorstelling warm ik mijn stem op en pak ik mijn focus. En wens ik natuurlijk iedereen veel succes.”

Iva, een paar vragen aan jou. Allereerst wat de voorstelling ‘Kruistocht in spijkerbroek’ jou gebracht heeft?
Elk jaar brengt weer nieuwe momenten, verhalen en vrienden. Je begint met auditie doen in april, dan is het nog maar de vraag of je mee mag doen. Vervolgens ga je van mei tot en met augustus iedere zaterdag en zondag van 10 tot 6 repeteren. De eerste drie weekenden doen we allemaal verschillende opdrachten zodat de makers kunnen kijken wat je in huis hebt, en aan de hand daarvan krijg je je rol toegewezen. Als je je rol eenmaal hebt, begint eigenlijk het echte werk pas. Dan heb je je script, hoor je voor het eerst de muziek en kan je echt starten. Op de repetities wordt hard gewerkt, maar er is ook altijd tijd voor plezier, lachen en grapjes. Tijdens de repetities leer je elkaar ook heel goed kennen en maak je leuke momenten met elkaar mee. Dan breekt de zomervakantie aan dan doen we vijf weken niks. In het voorlaatste weekend gaan we met z’n allen op kamp, dat is súper gezellig en dan wordt de groep ook echt heel hecht.  De laatste week van de vakantie is het woensdag tot zondag iedere dag van 10 tot 6 en daarna gaan we dan het theater in. We beginnen in het Isala met de montage en als dat achter de rug is, kunnen de voorstellingen eindelijk beginnen. Dat is natuurlijk het leukste, vooral alle ervaring die je opdoet in het theater en alle leuke reacties die je krijgt na een voorstelling.”

Hoe heb je de reacties van je klasgenoten ervaren?
“Eigenlijk waren ze vooral heel verbaasd dat ik kon zingen.”

Het was niet altijd stil tijdens de voorstelling, hoe ga je daarmee om?
“Ik vond dat eigenlijk heel erg vervelend, maar dat kan je natuurlijk niet laten merken op toneel, dus doen we gewoon net alsof we er ons niks van aantrekken.”

Isabelle, hoe vinden je ouders het dat je toneelspeelt?
“Mijn ouders vinden het heel leuk, mijn moeder heeft vroeger zelf ook toneel gespeelt en ze komen natuurlijk altijd naar de première kijken.”

En dan tot slot, dames, gaat toneelspelen later jullie beroep worden?
Isabelle: “Ik vind toneelspelen heel leuk, maar ik wil later liever met kinderen werken, het liefst op een basisschool. Misschien hou ik toneelspelen daarnaast als hobby, maar ik denk dat dat lastig wordt.”
Iva: “Het liefst zou ik van acteren mijn werk maken, maar als dat niet gaat lukken, blijft het zeker mijn grootste hobby!”