In Japan pauzeren veel mensen op het toilet. Zij doen dat om collega’s te mijden. Paulien Cornelisse staat daar in een aflevering van Tokidoki bij stil.  Tokidoki is een serie over de eigenaardigheden van Japan. Deze aflevering van Tokidoki heet Hitori Bocchi, wat zoiets als “moederziel alleen” betekent.  Wellicht vraag je je af waarom er in deze eerste nieuwsbrief  aandacht is voor dit programma. Maar misschien begrijp je het ergens wel. 

Het is namelijk zo dat er sinds de herfstvakantie steeds meer leerlingen pauzeren op het toilet. De leerlingen die dat doen, houden daarbij niet altijd rekening met genderregels. Jongens zijn geregeld te vinden in de damesafdeling. De toiletten zijn natuurlijk niet bedoeld als pauzeruimte. Naast dat het onhygiënisch is om hier te lunchen, levert lunchen ook veel rommel op. Opruimen is namelijk niet de sterkste kant van de leerlingen die dit doen.  

Pauzeren op de wc mag dan een gebruik zijn Japan, bij ons is dat dus niet zo. In de pauze ben je beneden: in de aula, op het schoolplein. De pauze breng je niet moederziel alleen door, maar mét elkaar. Als je toch op de wc luncht (of in de gangen), weet dat je dan ook verantwoordelijk wordt voor die ruimte(s) en dat je deze na schooltijd van 16.00 tot 17.00 uur mag opruimen.  

De serie Tokidoki is trouwens erg de moeite waard, mocht je je in de vakantie vervelen!