Excursie

In vrijwel elke klas organiseren we voor onze leerlingen één of meerdere dagexcursies en in de hogere klassen daarnaast werkweken of stedenreizen. Het doel van de een- en meerdaagse excursies is om bepaalde facetten van het onderwijs te ondersteunen en om  het groepsverband te versterken. 
Hieronder vindt u een greep uit ons excursieaanbod.

Brugklasuitstap

Aan het begin van het schooljaar gaan de nieuwe brugklassers drie dagen op stap om elkaar, de mentor en de hulpmentoren beter te leren kennen.

Dat betekent drie dagen lang deelnemen aan spelletjes en allerlei sportieve activiteiten, nieuwe vriendschappen sluiten, plezier maken (en weinig slapen, als het een beetje meezit). En natuurlijk op de laatste avond de traditionele spetterende disco.

 
 

Sportdagen

Naast de gewone wekelijkse gymlessen, worden in alle leerjaren sportdagen georganiseerd. Zowel binnen als buiten wordt er dan een hele dag gestreden tegen andere teams in diverse sporten.

In de bovenbouw krijgen leerlingen ook tijdens de gewone gymlessen de gelegenheid om met andere sporten, zoals verdedigingssporten of tennis, kennis te maken: sportoriëntatie.

Omgevingsproject (1B)

Samen met de mentor en de hulpmentoren gaan de leerlingen op school en rond de school aan de slag met leuke en leerzame opdrachten en workshops. Zo’n beetje alle schoolvakken van het eerste leerjaar worden in die week toegepast.
Eén van de onderdelen van het omgevingsproject is de opa- en omadag. Onze brugklassers ontvangen dan hun grootouders op school om schoolervaringen van vroeger en nu uit te wisselen.

Lille (Frans)

De leerlingen uit 3-havo en 3-vwo moeten één dag vroeg uit de veren voor een dagexcursie naar Lille, een bruisende stad met vele gezichten.

Naast de gewone opdrachten die de leerlingen moeten uitvoeren, krijgen zij heel veel extra informatie over deze stad te verwerken. Je best doen om deze informatie in het Frans te begrijpen, is zonder meer spannend en boeiend. Net een spel! Dat geeft deze reis een grote meerwaarde.

Blijdorp (Biologie)

Diverse leerjaren gaan op excursie naar Diergaarde Blijdorp voor het vak biologie. Zo passen bijvoorbeeld de brugklassers hun opgedane kennis van de ordening van het dierenrijk toe aan de hand van opgezette dieren (maar mogen daarna natuurlijk ook nog even een rondje ‘apies kijken’) en doen de leerlingen van 4-mavo in groepjes een gedragsonderzoek voor hun praktisch examen biologie.

Dinslaken (Duits)

Waar kan je Duits beter gebruiken dan in Duitsland zelf? In Dinslaken oefenen de leerlingen een hele dag intensief hun Duitse spreekvaardigheid.

In groepjes maken ze een rondje door de stad en worden door de Duitse medewerkers van Sprachstadt beoordeeld op hun taalvaardigheid, bijvoorbeeld wanneer zij een broodje of een ansichtkaart kopen. Daarna is er tijd om uitgebreid te winkelen in Centro Oberhausen of de supergezellige kerstmarkt te bezoeken.

Kunst en cultuur

De sectie beeldende vorming neemt leerlingen regelmatig mee op excursie naar actuele exposities in Rotterdam, Dordrecht en Den Haag. Voor de brugklassers staat bij het omgevingsproject de Cultuurflits op het programma en in de hogere klassen kunnen leerlingen gratis voorstellingen in het Isala Theater en concerten in De Doelen bezoeken. De kunstcoördinatoren organiseren diverse culturele activiteiten binnen en buiten de school, zoals een fototocht door Rotterdam en de naschoolse workshops Bandles en Songwriting.

 

Snowcamp

Voor de klassen 3 en hoger organiseren de docenten gymnastiek voor leerlingen die daar zin in hebben een supergezellige, sportieve ski-uitstap in de voorjaarsvakantie.

Parijs (3M)

De mavoleerlingen brengen in het 3e jaar een vierdaags bezoek aan Parijs voor hun praktische opdracht voor het vak kunstvakken 1.
Op het programma staan daarom onder andere het Musée Rodin, Montmartre en Auvers-sur-Oise, waar Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven doorbracht. Verder wordt de Notre-Dame bezocht, de Arc de Triomphe beklommen en maken de leeringen een boottocht over de Seine. Uiteraard mag een ochtendje shoppen in het Centre Pompidou niet ontbreken.

Berlijn / Parijs (4H)

Hoewel het accent bij de stedenreis naar Parijs vooral ligt op de vele historische en culturele trekpleisters is er ook ruimte om te winkelen in de Grands Magasins, te dineren in Montmartre, voor ‘Paris by bike’ en een boottocht op de Seine.

In Berlijn verkennen de leerlingen aan de hand van opdrachten diverse highlights van de stad, maken een rondvaart op de Spree en kunnen hun vrije middag winkelend doorbrengen op de beroemde Kurfürstendamm.

Epen (4V)

In mei gaan de leerlingen uit 4 vwo een week naar Epen.

In en om dit Limburgse heuveldorpje doen zij ervaring op met allerlei noodzakelijke vaardigheden voor hun vervolgopleiding, zoals samenwerken aan projecten en het doen van onderzoek. Daarnaast is er tijd voor ontspanning en sport. Het mountainbiken is zwaar, maar (achteraf) ontzettend leuk!

Berlijn (5A) / Rome (5G)

In Rome maken de leerlingen niet alleen kennis met de klassieke oudheid, de Renaissance en de Barok maar hebben geheid ook veel plezier.

In Berlijn bezoeken de leerlingen toeristische plaatsen, zoals Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Daarnaast heeft deze reis nadrukkelijk ook educatieve aspecten, zoals rondleidingen in Sachsenhausen en in de voormalige Stasi-gevangenis.